3. Nutritional status and feeding characteristics of patients at the intensive care unit, Ha Dong General Hospital in 2023
Main Article Content
Abstract
The purpose of this study was to describe the nutritional status and feeding characteristics of patients at the Intensive Care Unit, Ha Dong General Hospital. This was a descriptive study using cross-sectional design included 173 patients aged 18 years and older receiving tube feeding or total parenteral nutrition as supportive nutritional therapy for more than 7 days . According to the modified version of the NUTRIC scale, the proportion of patients with high nutritional risk when assessed on the first day after admission to the intensive care unit is 29.5%; when evaluated on the seventh day of treatment, the number dropped to 22.0%. When observing feeding characteristics during the first three days after admission to the intensive care unit, 77.5% of subjects had an average energy supply greater than 70% of the recommended requirements. During treatment from the fourth to the seventh day, the proportion of subjects whose average energy and protein content did not meet the recommended needs were 26.6% and 41.0%, respectively.
Article Details
Keywords
Intensive Care Unit, nutritional status, Ha Dong general hospital, Vietnam
References
2. Nguyễn Thị Trang, Phạm Văn Phú, Nghiêm Nguyệt Thu. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh cao tuổi và một số yếu tố liên quan tại khoa hồi sức tích cực bệnh viện Lão Khoa năm 2017 - 2018. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2018;14:9-15.
3. Thuý LTP, Thảo NP, Hiếu ĐT, Tuân PV, Dũng NQ. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh thở máy tại Khoa hồi sức tích cực - chống độc, Bệnh viện Đa khoa Đống Đa năm 2019. Tạp Chí Nghiên Cứu Học. 2021; 146(10):55-63.
4. Nga DT. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh nhiễm khuẩn huyết tại Trung tâm Hồi sức Tích cực - Bệnh viện Trung ương Quân đội 108. J 108 - Clin Med Phamarcy. Published online August 12, 2022.
5. Javid Z, Shadnoush M, Khadem-Rezaiyan M, et al. Nutritional adequacy in critically ill patients: Result of PNSI study. Clin Nutr. 2021; 40(2):511-517.
6. Servia-Goixart L, Lopez-Delgado JC, Grau-Carmona T, et al. Evaluation of Nutritional Practices in the Critical Care patient (The ENPIC study): Does nutrition really affect ICU mortality? Clin Nutr ESPEN. 2022; 47:325-332.
7. Thi DP, Duy TP. Nutritional status and feeding regimen of critically ill patients in General Hospital of Agriculture in Hanoi, Vietnam. Nutr Health. Published online May 11, 2022:02601060221100673.
8. Rahman A, Hasan RM, Agarwala R, Martin C, Day AG, Heyland DK. Identifying critically-ill patients who will benefit most from nutritional therapy: Further validation of the “modified NUTRIC” nutritional risk assessment tool. Clin Nutr. 2016; 35(1): 158-162.
9. Lưu Ngân Tâm (2019). Hướng dẫn dinh dưỡng trong điều trị bệnh nhân nặng, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.
10. Singer P, Blaser AR, Berger MM, et al. ESPEN practical and partially revised guideline: Clinical nutrition in the intensive care unit. Clin Nutr. 2023; 42(9): 1671-1689.
11. Coruja MK, Cobalchini Y, Wentzel C, Fink J da S. Nutrition Risk Screening in Intensive Care Units: Agreement Between NUTRIC and NRS 2002 Tools. Nutr Clin Pract. 2020; 35(3): 567-571.
12. Adrie C, Lugosi M, Sonneville R, et al. Persistent lymphopenia is a risk factor for ICU-acquired infections and for death in ICU patients with sustained hypotension at admission. Ann Intensive Care. 2017; 7:30.
13. Iapichino G, Radrizzani D, Armani S, Noto A, Spanu P, Mistraletti G. Metabolic treatment of critically ill patients: energy balance and substrate disposal. Minerva Anestesiol. 2006; 72(6): 533-541.
14. Reintam Blaser A, Starkopf J, Alhazzani W, et al. Early enteral nutrition in critically ill patients: ESICM clinical practice guidelines. Intensive Care Med. 2017; 43(3): 380-398.
15. Linh NT, Hằng HT, Yến MN, et al. 6. Tình trạng dinh dưỡng và đặc điểm nuôi dưỡng qua ống thông dạ dày ở người bệnh hồi sức tích cực tại Bệnh viện Điều trị người bệnh COVID-19. Tạp Chí Nghiên Cứu Học. 2022; 157(9): 44-54.