Nutritional status among gastrointestinal cancer patients undergoing chemotherapy at the Oncology Center, Thai Nguyen National Hospital

Nguyen Thi Tu Ngoc, Nguyen Hai Yen, Ha Van Son, Doan Thi Hue

Main Article Content

Abstract

Malnutrition is a common problem in cancer patients, a factor leading to many consequences for the patient. Chemotherapy treatment for gastrointestinal cancers often induces symptoms that negatively impact patients'  appetite and nutritional status. This study was conducted using a cross-sectional descriptive design in 104 patients with gastrointestinal cancer undergoing chemotherapy at the Oncology Center - Thai Nguyen National Hospital. The average age of participants was 63.19 ± 9.95 years old, with a male-to-female ratio of 63.5% to 36.5%. Lower gastrointestinal cancers were predominant, with colon and rectal cancers accounting for 47.1% and 23.1%, respectively. Common symptoms for patients undergoing chemotherapy included loss of appetite (40.4%), dry mouth (18.3%), nausea/vomiting (12.5%), and constipation (11.5%). The malnutrition rates based on BMI and Albumin were 29.8% and 19.2%, respectively. The risk of malnutrition classified according to the PG-SGA scale was 64.4% (PG-SGA B is 42.6% and PG-SGA C is 22.1%).

Article Details

References

1. GLOBOCAN. The Global Cancer Observatory – Viet Nam. March, 2021.
2. Huỳnh Thị Ngọc My, Nguyễn Châu Yến Nhi, Trần Thị Thảo Vy, và cs. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở bệnh nhân ung thư hệ tiêu hóa tại Bệnh viện Trường Đại học Y Dược Cần Thơ năm 2022 - 2023. Tạp chí Y Dược học Cần Thơ. 2023;69.
3. Seung HE, Sung EK, Yoon KK, et al. Association of nutritional status-related indices and chemotherapy-induced adverse events in gastric cancer patients. BMC Cancer. 2016;16(900).
4. Phạm Thị Tuyết Chinh, Lê Thị Hương, Nguyễn Thị Minh Tâm, và cs. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa điều trị hóa chất tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2017;4(13):58-66.
5. Nguyễn Thị Thúy, Lê Thị Hương, Nguyễn Thị Thanh. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh ung thư dạ dày trong quá trình điều trị hoá chất tại Bệnh viện K năm 2020 - 2021. Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2021;146(10).
6. Nguyễn Thị Thúy Lương, Nguyễn Thị Thanh Hòa, Lê Thị Hương. Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của bệnh nhân ung thư thực quản tại Bệnh viện K năm 2021. Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2021;146(10).
7. Muscaritoli M. ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clinical Nutrition. 2021; 40(5):2898-2913
8. Nguyễn Thùy Linh, Dương Thị Phượng, Trần Thị Giáng Hương, và cs. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016. Tạp chí Dinh dưỡng và thực phẩm. 2017;13(4).