18. Current alimentation for critically ill patients during the first 7 days of admission to the intensive care unit of Viet Duc University Hospital in 2024

Do Tat Thanh, Luu Quang Thuy, Do Trung Dung, Khang Thi Dien, Nguyen Viet Minh, Nguyen Thi Thuy, Nguyen Hai Ha Trang, Trinh Thi Thom, Chu Thi Trang, Pham Thi Lan Phuong

Main Article Content

Abstract

This cross-sectional descriptive study was conducted to assess the alimentation of patients in the 7 days of admission to the Intensive Care Unit of Viet Duc University Hospital in 2024. Results: The energy provided to patients is often in low level in the first few days. Specifically, on the first day, 81.2% of patients were nourished with an energy level of less than 25 kcal/kg/day, and only 14.1% reached 25 - 30 kcal/kg/day. 93.8% of patients reached a protein level lower than 1.3 g/kg/ Micronutrient supplementation was also performed usually, but only 43% reached sufficient amount of vitamins. Therefore, special care must be taken in nutritional interventions for critically ill patients in intensive care units in hospitals, ensuring adequate energy and protein supply, and optimizing enteral nutrition to reduce complications caused by energy deficiency.

Article Details

References

1. Singer P, Blaser AR, Berger MM, Calder PC, Casaer M, Hiesmayr M, Mayer K, Montejo-Gonzalez JC, Pichard C, Preiser JC, Szczeklik W, van Zanten ARH, Bischoff SC. ESPEN practical and partially revised guideline: Clinical nutrition in the intensive care unit. Clin Nutr. 2023 Sep; 42(9): 1671-1689.
2. Lưu Ngân Tâm. Hướng Dẫn Dinh Dưỡng Trong Điều Trị Bệnh Nhân Nặng. Nhà xuất bản Y học; 2019.
3. Robinson MK. Pathophysiology of Critical Illness and Role of Nutrition. Nutr Clin Pract. 2019 Feb; 34(1): 12-22. doi: 10.1002/ncp.10232. Epub 2018 Dec 23.
4. Cahill NE, Murch L, Cook D, Heyland DK; Canadian Critical Care Trials Group. (2014). Improving the provision of enteral nutrition in the intensive care unit: a description of a multifaceted intervention tailored to overcome local barriers. Nutr Clin Pract; 29(1): 110-7.
5 Allard J, SPchwenger KJP, Kiu A, AlAli M, Alhanaee A, Fischer SE, Comparison of bioelectrical impedance analysis, mass index, and waist circumference in assessing risk for non-alcoholic steatohepatitis. Nutrition. 2022 Jan; 93: 111491.
6. Phạm Thị Diệp, and Phạm Duy Tường. Nguy cơ dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người bệnh nhập khoa hồi sức tích cực, Bệnh viện Đa khoa Nông nghiệp năm 2020. Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2021; 142 (6): 126-132
7. Alberda C, Gramlich L, Jones N, et al. The relationship between nutritional intake and clinical outcomes in critically ill patients: Results of an international multicenter observational study. Intensive Care Med. 2019; 35: 1728–1737.
8. Nguyễn Hữu Hoan. Tình trạng dinh dưỡng và thực trạng nuôi dưỡng bệnh nhân tại khoa Hồi sức tích cực bệnh viện Bạch Mai năm 2015. Luận văn Thạc sỹ Dinh dưỡng. Trường Đại học Y Hà Nội. 2016
9. Nguyễn Thị Trang. Tình trạng dinh dưỡng và thực trạng dinh nuôi dưỡng người bệnh tại khoa Hồi sức tích cực bệnh viện Lão Khoa Trung Ương năm 2017. Luận văn Thạc sỹ Dinh dưỡng. Trường Đại học Y Hà Nội. 2018.
10.Nguyễn Phương Thảo. Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng của người bệnh thở máy tại khoa hồi sức tích cực chống độc bệnh viện đa khoa Đống Đa năm 2019. Khóa luận Cử nhân Dinh dưỡng. Trường Đại học Y Hà Nội. 2019.
11.Kreymann KG, Berger MM, Deutz NEP, et al. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Intensive care. Clinical Nutrition. 2020. ;25(2):210-223. doi:10.1016/j.clnu.2016.01.02.