Nutrition status in preoperative patients with gastric cancer at Thai Binh Province’s General Hospital 2021-2023

Pham Thi Kieu Chinh, Le Thi Huong, Nguyễn Duy Cuong, Ninh Thi Nhung

Main Article Content

Abstract

Gastric cancer is the most common malignancy among all cancers. Nutritional status before surgery is an important factor, affecting the indications for treatment as well as the patient's recovery. The study assessed the nutritional status of 120 gastric cancer patients with surgical indications from 2021 to 2023 at Thai Binh Provincial General Hospital. Results: 34.2% of patients were malnourished according to BMI, the proportion of patients who lost weight ≥ 5% in the last 1 month was 16.7% and less than 5% was 71.6%. 76.6% of patients were at risk of malnutrition according to PG-SGA, of which PG-SGA C (severe SDD) was 15.8%. 25.9% of patients had decreased serum albumin (< 35 g/L), 45.8% had anemia and 35.8% had protein less than 65g/L. Conclusion: The rate of malnourished gastric cancer patients, at risk of malnutrition before surgery was high. It is necessary to have timely and appropriate nutritional interventions to increase the effectiveness of treatment and quality of life for patients.

Article Details

References

1. Sung H, Ferlay J, Siegel RL, et al. Global Cancer Statistics 2020: GLOBOCAN Estimates of Incidence and Mortality Worldwide for 36 Cancers in 185 Countries, CA: A Cancer Journal for Clinicians. 2021; 71(3): 209-249. doi: 10.3322/caac.21660.
2. Arends J and Bachmann P. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients, Clinical Nutrition. 2016; 1(38).
3. Lin Y, Zheng Y, Wang H, et al. Global Patterns and Trends in Gastric Cancer Incidence Rates (1988–2012) and Predictions to 2030, Gastroenterology.2021; 161(1): 116-127.doi: 10.1053/j.gastro.2021.03.023.
4. Yusefi A.R, Bagheri Lankarani K, Bastani P, et al. Risk Factors for Gastric Cancer - A Systematic Review, Asian Pacific Journal of Cancer Prevention.2018; 19(3): 591-602. doi: 10.22034/APJCP.2018.19.3.591
5. Nguyễn Thùy Linh, Dương Thị Phượng, Trần Thị Giáng Hương, Nguyễn Thúy Nam (2017). Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016. Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm. 2017, 13(4), 8-15
6. Bauer J, Capra S, and Ferguson M. Use of the scored Patient-Generated Subjective Global Assessment as a nutrition assessment tool in patients with cancer. European journal of clinical nutrition. 2002; 56(8): 779-785.
7. Lis CG, Grutsch JF, Vashi PG, et al. Is serum albumin an independent predictor of survival in patients with breast cancer? JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2003; 27(1): 10-15.
8. Amin MB, Greene FL, Edge SB, et al. The Eighth Edition AJCC Cancer Staging Manual: Continuing to build a bridge from a population-based to a more “personalized” approach to cancer staging. CA Cancer J Clin. 2017; 67(2): 93-99.
9. Nguyễn Thị Hương Lan, Tống Thị Mỹ Hoa, Phạm Văn Phú, và cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng và thói quen ăn uống của bệnh nhân ung thư dạ dày trước phẫu thuật tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2018-2019. Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2020; 129(5): 263-269.
10. Trịnh Hồng Sơn. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh trước mổ ung thư dạ dày. Tạp chí Y học thực hành. 2013; 884(10): 23-28.
11. Nguyễn Thị Hằng, Nguyễn Anh Tuấn, Vũ Ngọc Anh và cộng sự. Đánh giá thực trạng dinh dưỡng của người bệnh trước và sau phẫu thuật ung thư dạ dày tại Bệnh viện TW Quân đội 108, Tạp chí Y Dược lâm sàng 108. 2022; 13(4): 40-46.
12. Guo ZQ, Yu JM, Li W, et al. Survey and analysis of the nutritional status in hospitalized patients with malignant gastric tumors and its influence on the quality of life, Supportive Care in Cancer. 2020; 28(1): 373-380. doi: 10.1007/s00520-019-04803-3.
13. Zhang L, Wang S, Gao X, et al. Poor Pre-operative Nutritional Status Is a Risk Factor of Post-operative Infections in Patients With Gastrointestinal Cancer, Frontiers in Nutrition. 2022; 9(5): 123-129. doi: 10.3389/fnut.2022.850063.
14. Nguyễn Thị Thanh, Phạm Văn Phú, Trần Hiếu Học và cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư đại trực tràng trước và sau mổ 7 ngày tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội và Bạch Mai năm 2016-2017. Tạp chí dinh dưỡng và Thực phẩm. 2017; 13(4): 125-132.
15. Đoàn Duy Tân, Lý Nhã Đam, Phạm Thị Lan Anh. Tỷ lệ suy dinh dưỡng trước mổ và các yếu tố liên quan ở bệnh nhân ung thư dạ dày tại Bệnh viện Đại học Y Dược thành phố Hồ Chí Minh năm 2018. Tạp chí Y Dược Thành phố Hồ Chí Minh. 2019; 23(2): 157-162.
16. Menon K., Razak S.A., Ismail K.A., et al. Nutrient intake and nutritional status of newly diagnosed patients with cancer from the East Coast of Peninsular Malaysia, BMC Res Notes. 2014; 7(1): 680-696. doi: 10.1186/1756-0500-7-680.