roduction of lyophilyzed bacterial sample used in microbiology quality control
Main Article Content
Abstract
The objective of this study is to design a procedure for producing and distributing lyophilized microbiology quality control specimens to laboratories in Viet Nam for improving laboratory quality. The study used Virtis Advantage Pro SP Scientific instrument to lyophilize Staphylococcus aureus ATCC 29213, Escherichia coli ATCC 25922 and Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 with Skimmilk 20% is cryoprotectant material. The final products are assessed for physical property, survival rate, residual moisture content, purity, homogeneity and stability for 6 months. All of final products meet the criteria for physical properties, the survival densities are >103 CFU/mL, residual moisture content is <4%, purity and homogeneity are 100% and products are stable for at least 6 months. In conclusion, the lyophilization procedure is acceptable for producing lyophilized microbiology quality control specimens from three bacterial strains as above.
Article Details
Keywords
Lyophylization, homogeneity, stability, survival, microbiology quality control
References
2. Hướng dẫn thực hành kỹ thuật xét nghiệm vi sinh lâm sàng ban hành theo quyết định số 1539/QĐ-BYT ngày 20/4/2017 của Bộ Y tế.
3. Đặng Thị Ngọc Dung, Tạ Thành Văn. Kiểm Soát Chất Lượng Xét Nghiệm - Nội Kiểm và Thống Kê Nội Kiểm Trong Kiểm Soát Chất Lượng Xét Nghiệm y Học. Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật; 2018.
4. Lee JJ. ATCC Preservation Methods: Freezing and Freeze-Drying. J Protozool. 1992;39(5):651-651. doi:10.1111/j.1550-7408.1992.tb04871.x
5. Tiêu chuẩn quốc gia TCVN 9298-2014 Về vi sinh vật - bảo quản dài hạn vi sinh vật dùng trong nông nghiệp - phương pháp đông khô. Bộ KH&CN. 2014.
6. Nguyễn Thị Kê, Nguyễn Thị Thế Yến, Huỳnh Ánh Hồng. Nghiên cứu sản xuất Vacxin mẫu chuẩn quốc gia Bạch hầu - Uốn ván - Ho Gà. Viện Vacxin và các chế phẩm sinh học - IVAC. 1999.
7. Quyết định số 03/1999/QQD-BNN/TCCB ngày 06/01/1999 về việc ban hành tiêu chuẩn nghành về bảo quản ngắn hạn nguồn gien vi sinh vật nông nghiệp (348-99) và bảo quản dài hạn nguồn gien vi sinh vật nông nghiệp bằng phương pháp đông khô (349-99).
8. Mehaffey MA, Cook EC, Griffin CW. Preparation and stability of freeze-dried Neisseria gonorrhoeae cultures used for external quality control. J Clin Microbiol. 1984;20(6):1126-1129. doi:10.1128/JCM.20.6.1126-1129.1984
9. Griffin W, Cook C, Mehaffey A. Predicting the Stability of Freeze-Dried Fusobacterium mwtiferum Proficiency Testing Samples by Accelerated Storage Tests’. Cryobiology. 1981;18(4):420-425.
10. Miyamoto-Shinohara Y, Imaizumi T, Sukenobe J, Murakami Y, Kawamura S, Komatsu Y. Survival Rate of Microbes after Freeze-Drying and Long-Term Storage. Cryobiology. 2000;41(3):251-255. doi:10.1006/cryo.2000.2282
11. Kandil S, El Soda M. Influence of Freezing and Freeze Drying on Intracellular Enzymatic Activity and Autolytic Properties of Some Lactic Acid Bacterial Strains. Adv Microbiol. 2015;05(06):371-382. doi:10.4236/aim.2015.56039
12. Morgan CA, Herman N, White PA, Vesey G. Preservation of micro-organisms by drying; A review. J Microbiol Methods. 2006;66(2):183-193. doi:10.1016/j.mimet.2006.02.017
13. ISO 13528. Statistical methods for use in proficiency testing by interlaboratory comparison. 2015.
14. Nguyễn Đồng Tú, Ngô Tuấn Cường, Lê Thanh Hương. Hoàn thiện quy trình sản xuất và đánh giá độ ổn định của bộ mẫu hỗn hợp vi khuẩn đông khô. Tạp Chí Học Dự Phòng. 2015;XXV:172-173.
15. Sakane, T. Viabilities of dried cultures of various bacteria after preservation for over 20 years and their prediction by the accelerated storage test. Microbiol Cult Coll. 1997;13:1-7.