Dietary intake in hypertensive inpatients at Thai Nguyen National Hospital

Pham Dieu Quynh, Truong Thi Thuy Duong, Le Thi Huong

Main Article Content

Abstract

Hypertension (THA) - the most common chronic non-communicable disease in the world, is on the rise rapidly. Hypertensive patients can have an effective treatment and can prevent complications with a controlled diet. This cross-sectional study aims to assess the dietary intake of 90 hypertensive inpatients at the Department of Cardiology, Thai Nguyen National Hospital in 2023 - 2024. The research results show that the average energy intake of patients was 1391.78 ± 389.65kcal per day; 88.9% of patients did not meet the Recommended Dietary Allowance (RDA), with imbalance proportions of protein : lipid : carbohydrate (17.9 : 28.0 : 54.1). The amount of fiber in the diet was low (6.51 ± 2.99 g/day). The average sodium intake was 1381.41 ± 523.2 mg/day. No patient met the RDA recommendation for potassium, calcium, and vitamin D. Hence, it is necessary to actively communicate nutrition education to inpatients to improve their diet.

Article Details

References

1. Bin Zhou, James Bentham, Mariachiara Di Cesare, et al. Worldwide trends in blood pressure from 1975 to 2015: a pooled analysis of 1479 population-based measurement studies with 19·1 million participants. The Lancet. 2017;389(10064):37-55.
2. Bộ Y tế. Thực trạng đáng báo động về bệnh Tăng huyết áp tại Việt Nam. Cổng thông tin điện tử Bộ Y tế. May 18, 2017.
3. Bộ Y tế Việt Nam, WHO. Điều tra quốc gia các yếu tố nguy cơ bệnh không lây nhiễm tại Việt Nam, 2021.
4. Alice H Lichtenstein, Lawrence J Appel, Michael Brands, et al. Diet and Lifestyle Recommendations Revision 2006. Circulation. 2006;114(1):82-96.
5. Julita Reguła, Angelika Śmidowicz, Joanna Suliburska, et al. Evaluation of diet and nutritional status in patients aged 45+ with diagnosed, pharmacologically treated arterial hypertension. Przegla̜d Menopauzalny Menopause Rev. 2014;13(2):109-114.
6. Phạm Thị Kim Anh. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh tăng huyết áp điều trị tại trung tâm y tế quận thanh khê, thành phố Đà Nẵng năm 2021. Trường Đại học Y Hà Nội; 2021.
7. Bộ Y tế. Hướng dẫn chế độ ăn bệnh viện (Ban hành theo Quyết định số 2879/QĐ-BYT ngày 10 tháng 8 năm 2006 của Bộ trưởng Bộ Y tế). Published online 2006.
8. Viện Dinh dưỡng - Bộ Y tế. Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam (ban hành kèm theo quyết định số 2615/QĐ-BYT ngày 16 tháng 6 năm 2016 của Bộ trưởng Bộ Y tế). Nhà xuất bản Y học; 2016.
9. Nguyễn Năng Đễ. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân tăng huyết áp điều trị tại khoa Nội tim mạch Bệnh viện Đa khoa tỉnh Thái Bình. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2019;15(3):46-50.
10. Phạm Gia Khải, Nguyễn Lân Việt, Phạm Thái Sơn, và cs. Tần số tăng huyết áp và các yếu tố nguy cơ ở các tỉnh phía Bắc Việt Nam năm 2001 - 2002. Tạp chí Tim mạch học Việt Nam. 2002;33:9-15.
11. Đỗ Bích Thuỷ. Tình trạng dinh dưỡng, khẩu phần thực tế của người bệnh suy tim tại bệnh viện tim hà nội năm 2018. Trường Đại học Y Hà Nội; 2019.
12. O S Ijarotimi, O O Keshinro. Nutritional knowledge, nutrients intake and nutritional status of hypertensive patients in Ondo State, Nigeria. Tanzan J Health Res. 2008;10(2):59-67.
13. Hui-Fang Chiu, Kamesh Venkatakrishnan, Oksana Golovinskaia, et al. Impact of Micronutrients on Hypertension: Evidence from Clinical Trials with a Special Focus on Meta-Analysis. Nutrients. 2021;13(2).
14. He FJ, Li J, MacGregor GA. Effect of longer term modest salt reduction on blood pressure: Cochrane systematic review and meta-analysis of randomised trials. BMJ. 2013;346:f1325. doi:10.1136/bmj.f1325
15. Nguyễn Thị Thanh Hường, Trần Thu Hiền, Đỗ Thị Hoà. Thực trạng khẩu phần ăn và thói quen ăn uống của người bệnh tại khoa Nội Tim mạch Bệnh viện Đa khoa tỉnh Nam Định. Tạp Chí Học Việt Nam. 2023;528(2):264-269.
16. Aristea Binia, Jonathan Jaeger, Youyou Hu, et al. Daily potassium intake and sodium-to-potassium ratio in the reduction of blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Hypertens. 2015;33(8):1509.
17. Tommaso Filippini, Androniki Naska, Maria-Iosifina Kasdagli, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc Cardiovasc Cerebrovasc Dis. 2020;9(12):e015719.
18. Viện Dinh dưỡng - Bộ Y tế. Dinh dưỡng điều trị bệnh tăng huyết áp. In: Dinh dưỡng Lâm sàng. Nhà xuất bản Y học; 2019:138.