Dietary intake in chronic kidney disease patients undergoing hemodialysis in Haiphong Medical University Hospital in 2021

Cáp Minh Đức1, Phạm Thị Như Quỳnh, Nguyễn Thị Thắm
1 s:45:"Trường Đại học Y Dược Hải Phòng";

Main Article Content

Abstract

A cross-sectional study was conducted on 88 patients with chronic kidney disease, who were undergoing hemodialysis in Haiphong Medical University hospital, from January 2021 to May 2021 to assess their dietary intake. A 24-hour recall method was used to investigate the food intake. Research results showed that the daily calorie intake was 1470.54 ± 238.2 kcal/day; the amount of protein, lipid, and carbohydrate in the diet were 78.34 ± 14.77 g/day, 40.62 ± 15.01 g/day, 199.63 ± 43.82 g/day, respectively. The amount of protein and lipid reached the recommended range, energy reached 87.99%, carbohydrate reached 88.45% of the recommended range. The proportions of protein: lipid: carbohydrate was 21.64: 24.61: 53.75; the amount of vitamin B2/1000kcal was 0,54 mg, which were not balanced compare with the Recommend Dietary Allowance. The ratio of protein from animal/protein total was 67.36%; lipid from vegetables/lipid total was 39.98%; the amount of vitamin B1, PP/1000kcal were 1.01mg and 9.73mg respectively, which were in balance with recommended range. We suggest that it is necessary to strengthen dietary counseling for patients.

Article Details

References

1. Luyckx VA, Cherney DZI. Bello AK. Preventing CKD in Developed Countries. Kidney Int Rep 2019; 5 (3): 263-277.
2. Đinh Thị Thu Huyền, Phạm Thị Thu Hương, Nguyễn Thị Lý. Thực trạng tuân thủ chế độ dinh dưỡng của người bệnh suy thận lọc máu chu kỳ tại Bệnh viện Đa khoa Công an tỉnh Nam Định năm 2018, Tạp chí Khoa học Điều dưỡng 2019; 01(02): 35-40.
3. Ayodele OE. Burden of Chronic Kidney Disease: An International Perspective, Advances in Chronic Kidney Disease, 2010.
4. Bộ Y tế. Hướng dẫn và chẩn đoán điều trị các bệnh Thận- tiết niệu năm 2015, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 2015.
5. Wulandari H; Susetyowati, Prasanto H. Comparison between brief food frequency questionnaire and food record to assess the energy and protein intake of hemodialysis patients at Dr. Sardjito Hospital in Indonesia. Saudi J Kidney Dis Transpl 2018; 29(1):145-152.
6. Trần Thị Yến. Đặc điểm khẩu phần và một số rối loạn dinh dưỡng ở bệnh nhân suy thận mạn lọc máu chu kì tại hai bệnh viện tỉnh thái bình năm 2017, Luận văn Thạc sĩ chuyên ngành dinh dưỡng, Trường Đại học Y Dược Thái Bình, 2017.
7. Viện Dinh dưỡng. Các phương pháp điều tra và đánh giá khẩu phần. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 2017.
8. Viện Dinh dưỡng. Hướng dẫn chế độ ăn bệnh viện, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 2016.
9. Viện Dinh dưỡng. Nhu cầu khuyến nghị dinh dưỡng cho người trưởng thành Việt Nam, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 2016.
10. Viện Dinh dưỡng. Hệ số sống chín và bảng chuyển đổi thực phẩm, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 2017.
11. Segall L, Mardare NG, Ungureanu S and et al. Nutrition status evaluation and survival in haemodialysis patiens in one centr from Romania. Nephrol Dialysis Transplant 2009; 24(8): 24-40.
12. Beberashvili I, Azar A, Sinuani I and et al. Objective Score of Nutrition on Dialysis (OSND) as an alternative for the malnutritioninflammation score in assessment of nutritional risk of haemodialysis patients. Nephrol Dial Transplant 2010; 25(8): 2662-2671.
13. Fiaccadori E, Sabatino A, Barazzoni R, Carrero JJ and et al. ESPEN guideline on clinical nutrition in hospitalized patients with acute or chronic kidney disease, Clin Nutr. 2021; 40(4): 1644-1668.
14. Vaz IM, Freitas AT, Peixoto Mdo R and et al. Is energy intake underreported in hemodialysis patients? J Bras Nefrol 2015; 37(3): 359-66.
15. Trần Khánh Thu, Lê Bạch Mai, Phạm Duy Tường. Kiến thức, thực hành dinh dưỡng và đặc điểm khẩu phần của người bệnh suy thận mạn lọc máu chu kỳ tại bệnh viện đa khoa tỉnh Thái Bình, Tạp chí Y học thực hành 2017; 1043 (5): 118-120.
16. Hee-Sook L, Hee-Seon K, Jin Kuk K and et al. Nutritional Status and Dietary Management According to Hemodialysis Duration, Clin Nutr Res 2019; 8(1): 28-35.
17. Sanlier N, Demircioğlu Y. Correlation of dietary intakes and biochemical determinates of nutrition in hemodialysis patients. Ren Fail 2007; 29(2): 213-8.