Nutritional status and dietary intake of patients with esophageal cancer at Vietnam national cancer hospitap in 2021

Lương Nguyễn1, Nguyễn Thị Thanh Hoà, Lê Thị Hương
1 Viện đào tạo YHDP&YTCC, Trường Đại học Y Hà Nội

Main Article Content

Abstract

This study aimed to assess the nutritional status and describe dietary intake of esophageal cancer patients carried out at Vietnam National Cancer Hospital in 2021. The cross-sectional study was conducted among 82 esophagus cancer patients. Newly diagnosed with esophageal cancer and have not received any treatment intervention were recruited for this study. The results showed that 73.2% were malnourished or at risk of malnutrition according to the PG-SGA classification, 37.7% of the patients were malnourished according to BMI,. The study did not find a statistically significant relationship between nutritional status and factors such as age, disease stage, cancer location. The patient's average dietary intake was 1320 kcal and 26.8% got the recommended energy. Esophageal cancer patients have a high prevalence of malnutrition, the dietary intake of the patient has a high rate of not get the recommended dietary allowance. Therefore, it is necessary to have timely interventions to improve the nutritional status of patients.

Article Details

References

1. Sung H, Ferlay J, Siegel RL, et al. Global Cancer Statistics 2020: GLOBOCAN Estimates of Incidence and Mortality Worldwide for 36 Cancers in 185 Countries. CA Cancer J Clin. 2021;71(3):209-249.
2. Zhang L, Lu Y, Fang Y. Nutritional status and related factors of patients with advanced gastrointestinal cancer. Br J Nutr. 2014;111(7):1239-1244.
3. Arends J, Bachmann P, Baracos V, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr Edinb Scotl. 2017;36(1):11-48.
4. Nguyễn Thị Thanh Hòa (2018). Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng của bệnh nhân ung thư thực quản tại khoa ngoại bụng bệnh viện K cơ sở tân triều năm 2017 - 2018.
5. Surwillo A, Wawrzyniak A. Nutritional assessment of selected patients with cancer. Rocz Panstw Zakl Hig. 2013;64(3):225-233.
6. Phan Thị Bích Hạnh (2017). Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa có điệu trị hóa chất tại Bệnh viên Đại học y Hà Nội năm 2016-2017.
7. Đào Thị Thu Hoài (2015). Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn của bệnh nhân ung thư tại trung tâm u học hạt nhân và ung bưới Bệnh viên Bạch Mai năm 2015.