Nutritional status and associated risk factors for overweight and obesity of diabetes patients type 2 treated at the national hospital of endocrinology in 2020
Main Article Content
Abstract
This study aimed to determine nutritional status of type 2 diabetes patients and to identify associated risk factors for overweight and obesity. This is a cross sectional study on 225 diabetes type 2 patients aged 20-70 treated at the nutritional and dietary department of the National Hospital of Endocrinology. The results shown that: normal BMI was 62.0%; overweight and obesity was 33.3%; underweight was 4.7%. Some factor related to the overweight and obesity diabetes patients type 2 (p < 0.05) includes: lack of physical activity, slow eating, feeling hungry after eating, over eating, overweight and obese. ORs for regular physical activity, quick eating, feeling full after eating were 2.46 (95% CI: 1.40 to 4.20), 0.12 (95% CI: 0.20 to 0.90) and 0.32 (95% CI: 0.10 to 0.70), 5.3 (95% CI: 1.60 to 17.00), respectively. Protein consumption over 20%, lipid over 30% and cholesterol over 300 mg were high risk factors for overweight and obesity.
Article Details
Keywords
Nutritional status, Diabetes type 2, Risk factors, National hospital of endocrinology
References
2. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas Ninth edition 2019. Published online 2019.
3. Bộ Y tế. Gánh Nặng Bệnh Đái Tháo Đường tại Việt Nam. 2017.
4. Nguyen CT, Pham NM, Lee AH, Binns CW. Prevalence of and Risk Factors for Type 2 Diabetes Mellitus in Vietnam: A Systematic Review. Asia Pac J Public Health. 2015, 27 (6), 588-600.
5. Nguyễn Thị Đính, Lê Thị Hương, Dương Thị Phượng. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ĐTĐ type 2 và một số yếu tố liên quan tại khoa Nội bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016. Tạp Chí Dinh Dưỡng và thực phẩm. 2016, 13(4), 1-7.
6. Trần Thị Lệ Thu, Chu Thị Tuyết, Nguyễn Quang Dũng và cs. Tình trạng dinh dưỡng và thực hành chăm sóc bệnh nhân đái tháo đường type 2 tại khoa nội tiết - đái tháo đường bệnh viện Bạch Mai. Tạp chí Dinh dưỡng và thực phẩm. 2017, 6 (2), 23 - 28.
7. WHO. Obesity : preventing and managing the global epidemic Report of a WHO Consultation. WHO Technical Report Series 894, 2000.
8. Bộ Y tế. Hướng dẫn chế độ ăn bệnh viện. Nhà Xuất Bản Y Học, Hà Nội. 2016
9. Bộ Y tế. Hướng dẫn chẩn đoán và điều trị đái tháo đường Type 2. Ban hành theo Quyết định số 5481/ QĐ - BYT ngày 30 tháng 12 năm 2020 của Bộ trưởng Bộ Y tế. 2020.
10. Bộ Y tế .Hướng dẫn điều trị dinh dưỡng lâm sàng. Ban hành kèm theo Quyết định số 5517/QĐ-BYT ngày 25 tháng 12 năm 2015 của Bộ trưởng Bộ Y tế. Nhà xuất bản Y học Hà Nội. 2015.
11. ADA.Classification and Diagnosis of Diabetes: Standards of Medical Care in Diabetes 2020. Diabetes care. 2020, 43 (1), pp14 – 31.
12. Lưu Ngân Tâm, Đoàn Quyết Thắng. Tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân đái tháo đường type 2 nhập viện. Tạp chí Y học Thành phố Hồ Chí Minh. 2018, 22 (5), 75 - 82.
13. Trần Thị Hồng Phương, Nguyễn Thị Bích Đào. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân đái tháo đường type 2 điều trị nội trú. Tạp chí Y học Thành phố Hồ Chí Minh. 2015, 19 (5), 144 - 151.
14. Hồ Thị Phương Lan, Phạm Ngọc Khái. Tình trạng dinh dưỡng và đặc điểm lâm sàng, cận lâm sàng ở bệnh nhân đái tháo đường type 2 điều trị tại bệnh viện Trung ương Huế. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2018, 15(3), 34 - 38.
15. Corresponding Author, Ekhlass Saleh Ebead Mohammed. Nutritional status and Food consumption Pattern of Type 2 Diabetic Patients in Aboudah Health Center, Kerri Locality, Khartoum State, Sudan. East Afr Sch J Med Sci. 2018, 2(10), 35 - 48.
16. Hurst Y, Fukuda H. Effects of changes in eating speed on obesity in patients with diabetes: A secondary analysis of longitudinal health check-up data. BMJ Open. 8(1), 1–8.