Dietary management of patients post esophageal cancer surgery at The Hanoi Medical University Hospital and Vietnam Germany University Hospital in 2018 - 2019

Đỗ Tất Thành, Thạch Minh Trang, Đặng Đức Huấn, Nguyễn Thu Huyền, Vi Bùi Thị Trà1
1 Đại học Y Hà Nội

Main Article Content

Abstract

This is a descriptive study of 30 patients with esophageal cancer surgery inpatients in the General Surgery Department at the Ha Noi medical university hospital and Digestive surgery department at the Viet Nam Germany university hospital. Results showed that: After surgery, patient receives total parenteral nutrition for the first 3 days, supplemental enteral feeding nasogastric tube from day 4, and then gradually increased over the next 3 days. No one was able to take oral feeding during the 7 days post surgery. Total energy provided to the patient increased gradually and reached the highest on day 7. The percentage of patients who met the recommended requirement was also the highest on this day with 10%.

Article Details

References

1. Global cancer statistics, 2012 - Torre - 2015 - CA: A Cancer Journal for Clinicians - Wiley Online Library.
2. Quyen TC, Angkatavanich J, Thuan TV, Xuan VV, Tuyen LD, Tu DA. Nutrition assessment and its relationship with performance and Glasgow prognostic scores in Vietnamese patients with esophageal cancer. Asia Pac J Clin Nutr. 2017;26(1):49-58. doi:10.6133/apjcn.122015.02.
3. Yoshida N, Harada K, Baba Y, et al. Preoperative controlling nutritional status (CONUT) is useful to estimate the prognosis after esophagectomy for esophageal cancer. Langenbecks Arch Surg. 2017;402(2):333-341. doi:10.1007/s00423-017-1553-1.
4. Hébuterne X, Lemarié E, Michallet M, de Montreuil CB, Schneider SM, Goldwasser F. Prevalence of malnutrition and current use of nutrition support in patients with cancer. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2014;38(2):196-204. doi:10.1177/0148607113502674.
5. Moriana M, Civera M, Artero A, et al. Validity of subjective global assessment as a screening method for hospital malnutrition. Prevalence of malnutrition in a tertiary hospital. Endocrinol Nutr Organo Soc Espanola Endocrinol Nutr. 2014;61(4):184-189. doi:10.1016/j.endonu.2013.10.006.
6. Đào Thị Thu Hoài. Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn của bệnh nhân ung thư tại Trung tâm Y học hạt nhân và Ung bướu bệnh viện Bạch Mai năm 2016. Luận văn thạc sỹ y học, Trường Đại học Y Hà Nội.
7. Nguyễn Duy Hiếu. Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng người bệnh phẫu thuật ống tiêu hoá tại khoa Ngoại bệnh viện Bạch Mai năm 2016. Luận văn thạc sỹ y học, Trường Đại học Y Hà Nội.
8. Nguyễn Thị Thanh Hoà. Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng của bệnh nhân ung thư thực quản tại khoa Ngoại bụng, bệnh viện K cơ sở Tân Triều năm 2017 - 2018. Luận văn thạc sỹ y học, Trường Đại học Y Hà Nội.
9. Phan Thị Bích Hạnh. Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của bệnh nhân ung thư có điều trị hoá chất tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016 - 2017. Luận văn thạc sỹ y học, Trường Đại học Y Hà Nội.
10. Phạm Đức Huấn. Nghiên cứu điều trị phẫu thuật ung thư thực quản ngực năm 2003.Luận án tiến sĩ Y học, Trường Đại học Y Hà Nội.
11. Chu Thị Tuyết. Hiệu quả dinh dưỡng toàn diện cho bệnh nhân phẫu thuật ổ - tiêu hoá mở có chuẩn bị tại khoa Ngoại bệnh viện Bạch Mai năm 2013. Luận án tiến sỹ y học, Trường Đại học Y Hà Nội.
12. Phạm Thị Lan Phương. Thực trạng nuôi dưỡng tĩnh mạch và một số kết quả lâm sàng nhân trắc, cận lâm sàng của người bệnh tại khoa Ngoại tổng hợp Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2018-2019. Luận văn thạc sỹ y học,Trường Đại học Y Hà Nội.