Nutritional status of patiens with mechanical ventilation at the intensive care unit, dong da general hospital in 2019

Thị Phương Thuý Lê1, Nguyễn Phương Thảo, Đinh Trọng Hiếu, Phạm Việt Tuân, Nguyễn Quang Dũng
1 Bệnh viện đa khoa Đống Đa

Main Article Content

Abstract

Patients on mechanical ventilation at the intensive care unit (ICU) are at high risk of malnutrition and death. A cross-sectional study was conducted to assess the risk of malnutrition in mechanically ventilated patients. A total of 40 patients from 42-94 years old receiving mechanical ventilation at Dong Da General Hospital were selected to participate in the study. Anthropometric, clinical and laboratory parameters such as hemoglobin, protein and serum albumin were collected. The modified Nutric score and above subclinical indicators were used to assess the risk of malnutrition. The prevalence of malnutrition was 50% by the modified Nutric score. On the first day of ICU admission, hemoglobin concentration was 118.4 ± 30.2 g/L, serum protein concentration was 61.9 ± 7.5 g/L, serum albumin concentration was 30.5 ± 5.5. The prevalence of anemia was 60%, the prevalence of low serum protein was 47.5%, the prevalence of hypoalbumiemia was 75%. Mechanically ventilated patients at the ICU are at high risk of malnutrition, and timely nutritional screening, assessment and nutritional intervention are required.

Article Details

References

1. Lee ZY, Noor Airini I, Barakatun-Nisak MY. Relationship of energy and protein adequacy with 60-day mortality in mechanically ventilated critically ill patients: A prospective observational study. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland). 2018;37(4):1264-1270.
2. Lew CCH, Yandell R, Fraser RJL, Chua AP, Chong MFF, Miller M. Association Between Malnutrition and Clinical Outcomes in the Intensive Care Unit: A Systematic Review. JPEN Journal of parenteral and enteral nutrition. 2017;41(5):744-758.
3. Bùi Thị Thanh Hà, Đỗ Hồng Quảng, Bế Hồng Thu. Khảo sát tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân nằm viện tại trung tâm Chống độc bệnh viện Bạch Mai. Tạp chí Dược học. 2017;S9:57.
4. Nguyễn Thị Thu, Nguyễn Thị Thu Hiền, Trương Việt Dũng, Nguyễn Đình Phú. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và các yếu tố liên quan trên bệnh nhân nặng tại khoa Hồi sức truyền nhiễm Bệnh viện Trung Ương Quân Đội 108. Tạp chí khoa học điều dưỡng. 2018;1(4):14-20.
5. Nguyễn Thị Trang, Phạm Văn Phú, Nghiêm Nguyệt Thu. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh cao tuổi và một số yếu tố liên quan tại khoa hồi sức tích cực bệnh viện Lão Khoa năm 2017 - 2018. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2018;14:9-15.
6. Singer M, Deutschman CS, Seymour CW, et al. The Third International Consensus Definitions for Sepsis and Septic Shock (Sepsis-3). Jama. 2016;315(8):801-10.
7. Knaus WA, Draper EA, Wagner DP, Zimmerman JE. APACHE II: a severity of disease classification system. Critical care medicine. 1985;13(10):818-29.
8. Singer P, Blaser AR, Berger MM, et al. ESPEN guideline on clinical nutrition in the intensive care unit. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland). 2019;38(1):48-79.
9. Nguyễn Thị Hương, Nguyễn Đạt Anh. Các xét nghiệm thường quy áp dụng trong thực hành lâm sàng. Nhà xuất bản Y học; 2013.
10. Zhang J, Zhang R, Wang Y, et al. The Level of Serum Albumin Is Associated with Renal Prognosis in Patients with Diabetic Nephropathy. Journal of diabetes research. 2019;2019:7825804.
11. Ngô Thị Lan Anh, Phạm Thị Dung. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân thở máy tại bệnh viện đa khoa tỉnh Thái Bình năm 2016. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2017;13(3):33-37.
12. Sundstrom-Rehal M, Tardif N, Rooyackers O. Can exercise and nutrition stimulate muscle protein gain in the ICU patient? Current opinion in clinical nutrition and metabolic care. 2019;22(2):146-151.
13. Kondrup J, Allison SP, Elia M, Vellas B, Plauth M. ESPEN guidelines for nutrition screening 2002. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland). 2003;22(4):415-21.
14. Jeong DH, Hong SB, Lim CM, et al. Comparison of Accuracy of NUTRIC and Modified NUTRIC Scores in Predicting 28-Day Mortality in Patients with Sepsis: A Single Center Retrospective Study. Nutrients. 2018;10(7):911.
15. Mukhopadhyay A, Henry J, Ong V, et al. Association of modified NUTRIC score with 28-day mortality in critically ill patients. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland). 2017;36(4):1143-1148.