Nutritional status of gastric cancer patients during chemotherapy at cancer Hospital in 2020 - 2021

Thuý Nguyễn1, Le Thi Huong, Nguyễn Thị Thanh
1 Đại học Y Hà Nội

Main Article Content

Abstract

Gastric cancer is one of the most common types of cancers in the world. It is also a cancer in which patients have a high rate of weight loss and malnutrition diagnosis. For the purpose of assessing the nutritional status changes of gastric cancer patients during chemotherapy, we conducted a study on 50 adult gastric cancer patients who had undergone radical surgery and chemotherapy according to the XELOX regimen. The following indicators were monitored and evaluated: weight, BMI, PG-SGA, red blood cells, hemoglobin. Research results shown that before chemotherapy, 48% of patients had malnutrition according to BMI, 94% of patients were at risk of malnutrition according to PG-SGA; during treatment, the average weight decreased from 47.5 kg to 46.6 kg, the average BMI decreased from 18.63 to 18.32 kg/m2. From those results, we notice that the nutritional status of gastric cancer patients during chemotherapy treatment had a declining trend, and it is necessary to have an early nutritional intervention plan for these patients.

Article Details

References

1. Sung H, Ferlay J, Siegel RL, et al. Global Cancer Statistics 2020: GLOBOCAN Estimates of Incidence and Mortality Worldwide for 36 Cancers in 185 Countries. CA: A Cancer Journal for Clinicians. 2021;71(3):209-249.
2. Orditura M, Galizia G, Sforza V, et al. Treatment of gastric cancer. World J Gastroenterol. 2014;20(7):1635-1649.
3. Dicken BJ, Bigam DL, Cass C, Mackey JR, Joy AA, Hamilton SM. Gastric adenocarcinoma: review and considerations for future directions. Ann Surg. 2005;241(1):27-39.
4. Van Cutsem E, Arends J. The causes and consequences of cancer-associated malnutrition. Eur J Oncol Nurs. 2005;9 Suppl 2:S51-63.
5. Cheng Y, Zhang J, Zhang L, Wu J, Zhan Z. Enteral immunonutrition versus enteral nutrition for gastric cancer patients undergoing a total gastrectomy: a systematic review and meta-analysis. BMC Gastroenterol. 2018;18(1):11.
6. Beattie AH, Prach AT, Baxter JP, Pennington CR. A randomised controlled trial evaluating the use of enteral nutritional supplements postoperatively in malnourished surgical patients. Gut. 2000;46(6):813-818.
7. Nguyễn Thuỳ Linh, Lê Thị Hương (2019). Hiệu quả can thiệp cải thiện tình trạng dinh dưỡng và chất lượng cuộc sống ở bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa điều trị hóa chất tại Bệnh Viện Đại Học Y Hà Nội năm 2017 – 2018. Tạp chí Nghiên cứu Y học, 118(2), 142-149.
8. Phạm Thị Thanh Hoa và Lê Thị Hương. Tình trạng dinh dưỡng và chất lượng cuộc sống của bệnh nhân ung thư đường tiêu hoá có hoá trị tại bệnh viện K năm 2018. Tạp chí nghiên cứu y học. (120(4)):27-35.
9. Wie G-A, Cho Y-A, Kim S-Y, Kim S-M, Bae J-M, Joung H. Prevalence and risk factors of malnutrition among cancer patients according to tumor location and stage in the National Cancer Center in Korea. Nutrition. 2010;26(3):263-268.
10. Phạm Thị Thu Hương. Thực trạng dinh dưỡng, kiến thức, thực hành dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư đại-trực tràng điều trị hóa chất tại Trung tâm Y học hạt nhân và Ung bướu Bệnh viện Bạch Mai. Tạp chí dinh dưỡng và Thực phẩm,. 2013;(9(4)):34-40.
11. Phan Thị Bích Hạnh, Lê Thị Hương, Nguyễn Thùy Linh, và cs. (2017). Thực trạng khẩu phần ăn của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa điều trị hóa chất tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội. Tạp chí dinh dưỡng và Thực phẩm, 4(13), 93–100.
12. Fearon KC, Voss AC, Hustead DS, Cancer Cachexia Study Group. Definition of cancer cachexia: effect of weight loss, reduced food intake, and systemic inflammation on functional status and prognosis. Am J Clin Nutr. 2006;83(6):1345-1350.
13. Bosaeus I, Daneryd P, Lundholm K. Dietary intake, resting energy expenditure, weight loss and survival in cancer patients. J Nutr. 2002;132(11 Suppl):3465S-3466S.
14. Du H, Liu B, Xie Y, et al. Comparison of different methods for nutrition assessment in patients with tumors. Oncol Lett. 2017;14(1):165-170.