Sanitation conditions at collective kitchens of kindergartens in Hai Duong City in 2020
Main Article Content
Abstract
A cross-sectional study was conducted on 59 collective kitchens of the kindergartens in Hai Duong city, from January 2020 to October 2020 to describe the sanitation conditions of the collective kitchens. The results showed that the percentage of collective kitchens meeting the criteria of infrastructure and equipment was from 71.2% - 100%; there were 21 collective kitchens meeting all 11 criteria (accounting for 35.6%); 45.7% of collective kitchens met the requirements of administrative procedures; 72.9% of collective kitchens met the criteria of food processing and distribution tools; the percentage of collective kitchens meeting the criteria for storing food samples was 89.8%. The percentage of collective kitchens meeting the general conditions of food sanitation and safety was 25.4%. It is necessary to strengthen inspection and supervision to ensure that the collective kitchens maintain sanitation standard during operation.
Article Details
Keywords
Hygiene conditions, collective kitchen, kindergarten, Hai Duong
References
2. Thủ tướng Chính phủ. Chỉ thị số 34/CT-TTg ngày 11/12/2014 chỉ thị về việc tiếp tục đẩy mạnh công tác bảo đảm an toàn thực phẩm và phòng chống ngộ độc thực phẩm trong tình hình mới, 2014.
3. WHO. Food safety in Viet Nam, access date 10/09/2020, at website https://www.who.int/vietnam/health-topics/food-safety, 2020.
4. Phạm Minh Khuê, Vũ Thị Lượng, Nguyễn Thị Thắm và cộng sự. Thực trạng điều kiện vệ sinh tại các bếp ăn mầm non quận Ngô Quyền, Hải Phòng năm 2016, Tạp chí Y học dự phòng 2021; 31 (1): 98-103.
5. Lê Lợi, Nguyễn Thị Tâm, Hoàng Thanh Bình. Thực trạng an toàn thực phẩm tại bếp ăn tập thể trường tiểu học thành phố Nam Định năm 2016-2017, Tạp chí Y học dự phòng 2017; 27(8): 422.
6. Bộ Y tế. Thông tư số 30/2012/TT-BYT ngày 05/12/2012 Quy định về điều kiện an toàn thực phẩm đối với cơ sở kinh doanh dịch vụ ăn uống, kinh doanh thức ăn đường phố, Hà Nội, 2012.
7. Bộ Y tế. Thông tư số 15/2012/TT-BYT, ngày 12/09/2012, Quy định về điều kiện chung đảm bảo an toàn thực phẩm đối với cơ sở sản xuất kinh doanh thực phẩm, Hà Nội, 2012.
8. Nguyễn Văn Phúc. Điều kiện an toàn thực phẩm và một số yếu tố liên quan đến kiến thức, thực hành của người chế biến tại bếp ăn tập thể các trường mầm non tại thành phố Sóc Trăng, tỉnh Sóc Trăng năm 2016, Luận văn Thạc sỹ Y tế công cộng, Trường Đại học Y tế công cộng, 2016.
9. Hoàng Thị Thuận, Phạm Minh Khuê, Phạm Thanh Hải và cộng sự. Thực trạng điều kiện vệ sinh an toàn thực phẩm tại bếp ăn tập thể trường mầm non thành phố Ninh Bình năm 2017, Tạp chí Y học dự phòng 2018; 28 (9): 260-266.
10. Trần Quang Trung. Kiến thức và thực hành của người chế biến thực phẩm tại các trường mầm non quận Ba Đình, Hà Nội năm 2013, Tạp chí Y học dự phòng 2014, XXIV (3): 70.