Nutrition status among type 2 diabetes mellitus patients at Dong Anh general Hospital, Hanoi, 2020
Main Article Content
Abstract
This cross-sectional study described the nutrition status of 440 patients with type 2 diabetes mellitus who were in outpatient treatment at Dong Anh General Hospital, Hanoi, in 2020. According to the WHO BMI classification, the proportion of patients who were overweight was 15.7%, and 0.9% were obese. According to the WPRO BMI classification, 28.4% and 16.6% were overweight and obese, respectively. The average BMI body mass index was 22.7 (units?) ± 2.6. The waist-to-hip ratio was high at 87.7%. The proportions of patients with type 2 diabetes who achieved the indicators of fasting blood glucose, HbA1c, LDL – C, HDL – C, Triglyceride, and blood cholesterol were 55.7%; 62.5%; 59.1%; 69.1%; 41.1% and 65.2%, respectively.
Article Details
Keywords
Nutrition status, type 2 diabetes mellitusoutpatient.
References
2. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas Ninth edition 2019. 2019.
3. Roglic G, World Health Organization, eds. Global Report on Diabetes. Geneva, Switzerland: World Health Organization; 2016.
4. Bộ Y tế. Gánh Nặng Bệnh Đái Tháo Đường Tại Việt Nam; 2017.
5. Bộ Y tế. Chiến lược quốc gia phòng chống bệnh không lây nhiễm giai đoạn 2015-2025. 2015: 49 - 69, 112 - 133.
6. Bộ Y tế - Viện dinh dưỡng. Dinh Dưỡng Lâm Sàng. Hà Nội: Nhà xuất bản Y học; 2019: 46 - 51, 236 - 247.
7. World Health Organization. Global Report on Diabetes.; 2016.
8. Bộ y tế - Cục Y Tế Dự Phòng. Điều tra quốc gia: Yếu tố nguy cơ bệnh không lây nhiễm (STEPS). 2015.
9. Phạm Thị Thuỳ Hương. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan đến tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân đái tháo đường type 2 được quản lý tại Bệnh viện Đa khoa Trung ương Quảng Nam năm 2016-2017. 2017.
10. Body mass index - BMI. (https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi).
11. Appropriate body-mass index for Asian populations and its implications for policy and intervention strategies. The Lancet. 2004;363(9403):157-163. doi:10.1016/S0140-6736(03)15268-3.
12. Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation. (https://www.who.int/publications-detail-redirect/9789241501491. Accessed April 27, 2021).
13. Khổng Thị Thuý Lan. Tình trạng dinh dưỡng, khẩu phần ăn và tập tính ăn uống của bệnh nhân Đái tháo đường type 2 tại Bệnh viện đa khoa tỉnh Vĩnh Phúc năm 2013 - 2014. Luận văn thạc sỹ Y học - Trường Đại học Y Hà Nội; 2014.
14. Firouzi S, Barakatun-Nisak MY, Azmi KN. Nutritional status, glycemic control and its associated risk factors among a sample of type 2 diabetic individuals, a pilot study. J Res Med Sci Off J Isfahan Univ Med Sci. 2015;20(1):40-46.
15. Phạm Văn Khôi. Thực hành tư vấn dinh dưỡng, nuôi dưỡng và tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân đái tháo đường tại Bệnh viện Bạch Mai. Khóa luận tốt nghiệp Bác sỹ Y khoa niên khóa 2005 - 2011 - Trường Đại học Y Hà Nội; 2011.
16. Đỗ Thị Ngọc Diệp, Phan Nguyễn Thanh Bình, Trần Quốc Cường, Lê Thị Kim Qúi, Lê Nguyễn Trung Sơn. Dịch tễ học bệnh đái tháo đường tại TPHCM và một số yếu tố liên quan. Tạp Chí Dinh Dưỡng Thực Phẩm. 2008;8(4):73-79.
17. Schulze MB, Heidemann C, Schienkiewitz A, Bergmann MM, Hoffmann K, Boeing H. Comparison of anthropometric characteristics in predicting the incidence of type 2 diabetes in the EPIC-Potsdam study. Diabetes Care. 2006;29(8):1921-1923. doi:10.2337/dc06-0895.
18. Feller S, Boeing H, Pischon T. Body mass index, waist circumference, and the risk of type 2 diabetes mellitus: implications for routine clinical practice. Dtsch Arzteblatt Int. 2010;107(26):470-476. doi:10.3238/arztebl.2010.0470.
19. Lê Quang Minh, Phạm Thị Hồng Vân, Nguyễn Minh Tuấn. Phát hiện rối loạn glucose máu và đái tháo đường type 2 tại tỉnh Bắc Kạn. Tạp Chí Học Thực Hành 675. 2009;9:2-5.