Nutrition status and related factors of patients with chronic kidney disease inpatient treatment without dialysis at saint paul general Hospital in 2018

Nguyễn Công Thành, Nguyễn Thị Hương Lan, Nguyễn Huy Bình, Nguyễn Thu Hà, Phạm Minh Thúy

Main Article Content

Abstract

This study aims to examine the nutritional status and its related factors among inpatients with chronic renal failure without dialysis at the Saint Paul General Hospital. A mixed methods study design was applied. A cross-sectional analysis of 138 patients and intentional in-depth interviews with 2 doctors and 8 patients were conducted. Malnutrition status was assessed by three separate measures: SGA score, BMI, and serum Albumin test index. The prevalence of malnutrition rate among the participants was 76.1% by SGA score, 34.0% by BMI, and 48.6% by serum Albumin test index. Participants over 60 years old, with disease period of 2 years or more, and with poor nutrition practices were significanly more likely to have malnutrition. Levels of knowledge and practice of nutrition among the participants were low and need to be improved Additionally, communication regarding nutrition practice needs to be intuitive. Participants who did not receive dietary advice from medical staff were four times more likely to be malnourished than those who did. The participants' families has been shown to have a great influence on their  nutritional practice  by encouraging and reminding the participants to adhere to and prepare the proper diet. Interventions on nutrition communication need to pay more attention to this group of population.

Article Details

References

1. Công văn số 6383/BTC-TCT ngày 18/5/2015 của Bộ Tài chính về việc xác định cá nhân mắc bệnh hiểm nghèo được xét giảm thuế TNCN.
2. Trần Văn Vũ (2015), Đánh giá tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân bệnh thận mạn, Luận án tiến sĩ y học Thành phố Hồ Chí Minh.
3. Nguyễn Đỗ Huy và Nguyễn Nhật Minh (2012), “Thực trạng dinh dưỡng của bệnh nhân tại Bệnh viện Đa khoa tỉnh Điện Biên năm 2012”, Tạp chí Y học thực hành. 6(874), tr. 3-6.
4. Đào Thị Nguyên Hương (2016), Thực trạng và một số yếu tố ảnh hưởng đến quản lý bệnh nhân tăng huyết áp tại xã Minh Quang, huyện Tam Đảo, tĩnh Vĩnh Phúc năm 2016, Luận văn thạc sỹ y tế công cộng, Đại học Y tế Công Cộng, Hà Nội.
5. Nguyễn Đỗ Huy (2009), “Các chỉ số liên quan tới dinh dưỡng của bệnh nhân theo tình trạng dinh dưỡng tại Bệnh viện tỉnh Hải Dương”, Tạp chí Y tế Công cộng. 28(28), tr. 40-45.
6. Lương Ngọc Khuê, Hoàng Văn Thành và Hà Thanh Sơn (2015), Thực trạng công tác dinh dưỡng tiết chế tại Bệnh viện đa khoa tỉnh, Báo cáo hội nghị dinh dưỡng lâm sàng toàn quốc.
7. Lý Hoàng Phượng và cộng sự (2011), Khảo sát sự hiểu biết của bệnh nhân, thân nhân bệnh thận mạn về chế độ ăn bệnh lý, Tạp chí Y học Thành phố Hồ Chí Minh. 15(4), tr. 233-239.
8. Nguyễn Thị Vân Anh (2010), Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân suy thận mạn tính có lọc máu chu kỳ và các yếu tố liên quan tại khoa thận nhân tạo Bệnh viện Bạch Mai, Khoá luận tốt nghiệp cử nhân Y Tế Công Cộng, Đại học Y Hà Nội.
9. Nguyễn Văn Xang và cộng sự (2000), Suy thận mãn – chế độ dinh dưỡng để điều trị suy thận mạn, Hướng dẫn thực hành điều trị, Tập 1, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.
10. Coresh, J., et al. (2007), “Prevalence of chronic kidney disease in the United States”, Jama. 298(17), pp. 2038-47.